Na súde sa začal proces s Černákovým exšvagrom a bývalým advokátom

15.05.2012 Prešov

Prešov 15. mája (TASR) – Na Okresnom súde (OS) v Prešove sa dnes začalo hlavné pojednávanie s Jozefom M. a Danielom M., ktorí čelia obžalobe so spoluúčasti na vražde podnikateľa Mariána Karcela. Tú si mal objednať z väzenia niekdajší údajný najsilnejší muž slovenského podsvetia Mikuláš Černák, ktorý si odpykáva doživotné väzenie. Súd ho v tejto veci uznal vinným.
Senát prešovského OS v novembri 2009 uznal vinným zo spoluúčasti na tomto skutku aj Černákovho exšvagra Jozefa M. a uložil mu trest odňatia slobody na 12 rokov. Krajský súd však v odvolacom konaní potvrdil iba vinu a trest pre Černáka, rozsudok Jozefa M. zrušil z dôvodu procesných pochybení a vrátil vec na prvostupňový súd.
V megaprocese, ktorý sa na OS v Prešove začal v novembri 2008, bol obžalovaný zo spoluúčasti na príprave usmrtenia Karcela aj Černákov bývalý advokát Daniel M. Senát v marci 2009 jeho vec z procesu vylúčil a pridelil na osobitné konanie. Dôvodom bolo, že Daniel M. bol obžalovaný v inej trestnej veci.
Predseda senátu dnes na začiatku pojednávania konštatoval, že u obžalovaného dôvody na vyčlenenie samostatného konania pominuli a OS uznesením rozhodol o spojení pojednávaní oboch obžalovaných.
Ľudovít Štanglovič - právny zástupca Daniela M., sa dnes na pojednávaní nezúčastnil. V liste adresovanom súdu však upozornil, že tento prípad by mal prejednávať OS v Banskej Bystrici ako príslušný súd. Rovnaký názor má aj Ľubomír Samuel, ktorý zastupuje druhého obžalovaného.
K vypočutiu obžalovaných a svedkov však nakoniec dnes nedošlo a predseda senátu pojednávanie odročil na 25.-27. júna 2012. Obžalovaní tvrdili, že nemali dostatok času na prípravu.
"Súd zaslal predvolania na hlavné pojednávanie už 2. mája, avšak u obžalovaných nebola zachovaná lehota päť pracovných dní na prípravu a obžalovaní nesúhlasili so skrátením tejto lehoty," uviedol hovorca prešovských súdov Michal Drimák. Obžalovaný Daniel M., ktorý je vo väzbe, na pojednávaní tvrdil, že o jeho konaní sa dozvedel dnes ráno od eskorty.
Počas troch pojednávacích dní má senát vypočuť niekoľko svedkov, ktorí majú objasniť skutočnosti týkajúce sa tejto vraždy. V stredu 27. júna by mali vypovedať aj Mikuláš Černák a Branislav Adamčo, ktorý bol za vraždu Karcela odsúdený.
Podnikateľa Mariána Karcela, ktorý bol jedným zo svedkov v procese s Mikulášom Černákom, zastrelili niekoľkými ranami zo samopalu koncom júna 2000 v Banskej Bystrici.
 

Vyberte región